Jak vyrábíme české mlýnky

Jak se „rodí“ mlýnek….aneb, jak vyrábíme české mlýnky....

 

To máte tak, člověk zasadí strom a ten strom po několika desítkách let jiný člověk pokácí. Zpravidla tomu bývá po 80-110 letech. Celá ta léta nabírá strom sílu, vkládá sílu do svého kmene, do svého jádra i běli. Nejvíce však sílí v místech nad kořeny a v místech poškození. Do těchto míst „tlačí“ všechnu sílu země. A tady, tady se rodí ty nejkrásnější, neobvyklé kresby dřeva a z nich ty nejkrásnější mlýnky.  To je dřevo, které používáme k výrobě. Pak už stačí jen jedny ruce a trocha štěstí. Ruce, které uříznou a slepí dva kusy dřeva k sobě, upnou špalík do soustruhu a za pomoci jeho rotačního pohybu a dláta v rukou soustružníka opracují dřevo v ten správný tvar. Soustruh, pomocník používaný už v době slávy Egypta točí dřevem v jednom směru otáčení a po přiložení dláta, kterému soustružníci říkají „struh“ se rozezní drnčením a začínají odlétávat drobné stružinky dřeva. Za pomoci tzv. hladícího struhu se dá opracováním dosáhnout naprosto hladkého povrchu.

No a jak je to s tím štěstím? To je jednoduché, soustružení je činnost, která neodpouští chyby. Stačí malá chyba v podobě nevhodně natočeného ostří vůči dřevu, chvilky nepozornosti a hned vás to potrestá v podobě znehodnoceného dřeva či drobného úrazu nebo i velkého kopnutí…přeci jenom válce o průměru mlýnků se točí rychlostí až 2500 ot. za minutu a ostré soustružnické dláto vedou ruce člověka……

Mlýnky vznikající v naší dílně jsou výhradně ruční prací. Výroba mlýnku trvá zpravidla hodinu, někdy dvě a není výjimkou, že i déle. Záleží na tvaru, výšce a druhu použitého materiálu. Povětšinou vím odkud dřevo pochází, v mnoha případech si sám v zimním období svážím dřevo z lesa na pilu a nechávám sušit v hráních několik let a následně dosušuji.

Jednou z příjemných činností při výrobě mlýnků je jejich finální povrchová úprava. Používáme oleje, případně směsi olejů a vosků s atestem pro přímý styk s potravinami. Oleje dřevo krásně probarví a ochrání před vnikáním vody. Pravidelným ošetřováním v podobě jednoduchého potření dřeva olejem a následného odstranění nevsáklého oleje hadříkem bude váš mlýnek opět jako nový.  

A co srdce mlýnku? No to je přeci mlecí mechanismus. Pro mletí pepře může být z legované oceli nebo ještě lépe z keramiky. Tvrdost keramiky předčí ocel, nepřenáší žádné vůně a opotřebení je v řádu desítek let. Společnost CrushGrind® poskytuje na keramickou část mechaniky mlýnku záruku v trvání 25 let. Je to moc nebo málo? Těžko říct, každopádně mlýnky vyrábíme poctivě, precizně, s vědomím, že vám zůstanou dlouhá léta…..