Jak vyrábíme české mlýnky

Jak se „rodí“ mlýnek….aneb, jak vyrábíme české mlýnky....

 

To máte tak, člověk zasadí strom a ten strom po několika desítkách let jiný člověk pokácí. Zpravidla tomu bývá po 80-110 letech. Celá ta léta nabírá strom sílu, vkládá sílu do svého kmene, do svého jádra i běli. Nejvíce však sílí v místech nad kořeny a v místech poškození. Do těchto míst „tlačí“ všechnu sílu země. A tady, tady se rodí ty nejkrásnější, neobvyklé kresby dřeva a z nich ty nejkrásnější mlýnky.  To je dřevo, které používáme k výrobě. Pak už stačí jen jedny ruce a trocha štěstí. Ruce, které uříznou a slepí dva kusy dřeva k sobě, upnou špalík do soustruhu a za pomoci jeho rotačního pohybu a dláta v rukou soustružníka opracují dřevo v ten správný tvar. Soustruh, pomocník používaný už v době slávy Egypta točí dřevem v jednom směru otáčení a po přiložení dláta, kterému soustružníci říkají „struh“ se rozezní drnčením a začínají odlétávat drobné stružinky dřeva. Za pomoci tzv. hladícího struhu se dá opracováním dosáhnout naprosto hladkého povrchu.

No a jak je to s tím štěstím? To je jednoduché, soustružení je činnost, která neodpouští chyby. Stačí malá chyba v podobě nevhodně natočeného ostří vůči dřevu, chvilky nepozornosti a hned vás to potrestá v podobě znehodnoceného dřeva či drobného úrazu nebo i velkého kopnutí…přeci jenom válce o průměru mlýnků se točí rychlostí až 2500 ot. za minutu a ostré soustružnické dláto vedou ruce člověka……

Mlýnky vznikající v naší dílně jsou výhradně ruční prací. Výroba mlýnku trvá zpravidla hodinu, někdy dvě a není výjimkou, že i déle. Záleží na tvaru, výšce a druhu použitého materiálu. Povětšinou vím odkud dřevo pochází, v mnoha případech si sám v zimním období svážím dřevo z lesa na pilu a nechávám sušit v hráních několik let a následně dosušuji.

Jednou z příjemných činností při výrobě mlýnků je jejich finální povrchová úprava. Používáme oleje, případně směsi olejů a vosků s atestem pro přímý styk s potravinami. Oleje dřevo krásně probarví a ochrání před vnikáním vody. Pravidelným ošetřováním v podobě jednoduchého potření dřeva olejem a následného odstranění nevsáklého oleje hadříkem bude váš mlýnek opět jako nový.  

A co srdce mlýnku? No to je přeci mlecí mechanismus. Pro mletí pepře může být z legované oceli nebo ještě lépe z keramiky. Tvrdost keramiky předčí ocel, nepřenáší žádné vůně a opotřebení je v řádu desítek let. Společnost CrushGrind® poskytuje na keramickou část mechaniky mlýnku záruku v trvání 25 let. Je to moc nebo málo? Těžko říct, každopádně mlýnky vyrábíme poctivě, precizně, s vědomím, že vám zůstanou dlouhá léta…..

Další informace najdete na naší prezentační webové stránce Ghur.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení